Consumptief Krediet

De kenmerken

Onder koop op afbetaling verstaat men in Nederland alle koopovereenkomsten waarbij de koper de koopsom in termijnen betaalt (hierbij moeten twee of meer termijnen worden betaald nadat het gekochte reeds aan de koper is overgedragen).

De geldschieter kan de verkoper zelf zijn (men spreekt ook wel van leverancierskrediet), maar er kan ook gebruik worden gemaakt van een aparte financieringsmaatschappij: deze betaalt de koopsom onmiddellijk aan de verkoper, en ontvangt het geld vervolgens (met rente!) in termijnen van de koper.

Soms wordt overeengekomen dat de koper pas eigenaar van het gekochte wordt nadat de laatste termijn is betaald; in dat geval spreekt men van huurkoop. Deze laatste vorm van koop op afbetaling moet schriftelijk worden geregeld, maar de “gewone” vorm van koop op afbetaling kan in Nederland in theorie ook mondeling worden overeengekomen.

In BelgiĆ« daarentegen moet bij koop op afbetaling altijd een schriftelijke overeenkomst worden opgemaakt, en daar moet bovendien een “voorschot” of aanbetaling van minimaal vijftien procent van de contante verkoopprijs worden betaald.

In veel gevallen betaalt de koper bij koop op afbetaling een hogere rente dan bij het afsluiten van een persoonlijke lening, zodat die laatste financieringsvorm vaak aantrekkelijker is dan kopen op afbetaling!

Wat kost een Consumptieve krediet?

Het afsluiten van een consumptief krediet brengt, in tegenstelling tot het afsluiten van een hypotheek, meestal geen extra kosten met zich mee. De rente is over het algemeen wel een stuk hoger dan de hypotheekrente, juist vanwege het ontbreken van een onderpand. Bovendien moet je de schuld veel sneller aflossen. Gebruik je het geld voor een verbouwing of verbetering van je huis, dan is de rente wel fiscaal aftrekbaar.

Goedkoper alternatief

Bij een consumptief krediet zullen je maandlasten hoger zijn dan bij een tweede hypotheek. Toch ben je bij relatief lage leningen met een consumptief krediet per saldo vaak goedkoper uit. Omdat je veel sneller moet aflossen, betaal je uiteindelijk minder rente. En de bijkomende kosten zijn veel lager.