Doorlopend krediet

De kenmerken

Het belangrijkste kenmerk van een doorlopend krediet is dat uw kredietlimiet gelijk blijft. Zolang het kredietlimiet nog niet is bereikt kunt u geld opnemen. U betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag. De rente is doorgaans variabel. Aflossen kan te allen tijde en zonder kosten. Of u ook verplicht bent om af te lossen hangt af van de vorm waarin het Doorlopend Krediet is afgesloten. Deze leningsvorm is geschikt voor diegenen die van tevoren niet precies weten hoeveel ze willen lenen en flexibel met hun lening om willen kunnen gaan.

Voordelen van een Doorlopend Krediet

U heeft altijd geld achter de hand. U betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag. U ontvangt bij de meeste banken maandelijks een compleet overzicht. Zo weet u altijd hoeveel u kunt opnemen. Qua maandlasten bent u met een doorlopend krediet vaak voordeliger uit dan met een persoonlijke lening, omdat de looptijd van een doorlopend krediet onbepaald is.

Hoe werkt het Doorlopend Krediet?

Bij het afsluiten spreekt u een maximum leenbedrag af. Daarna bepaalt u zelf wanneer, hoeveel en waarvoor u uw financiƫle ruimte gebruikt. De looptijd staat niet vast, u kunt immers steeds weer opnemen wat is afgelost. Wanneer u een Doorlopend Krediet heeft, kunt u op verschillende manieren eenvoudig over het geld beschikken.

Aflossing van een Doorlopend Krediet

U lost af in maandelijkse termijnen. In het termijnbedrag wordt zowel de aflossing als de variabele rente berekend. U kunt kiezen uit verschillende vaste maandelijkse termijnen. De looptijd is variabel, omdat die onder meer afhangt van de rentestand en het opgenomen bedrag. Extra aflossen kan onbeperkt en zonder extra kosten.

Wat kost het Doorlopend Krediet?

U betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag. Aan het eind van het jaar ontvangt u bij de meeste banken ook een jaaroverzicht van de betaalde rente.